Fiets GPS, nooit meer verdwalen

GPS betekent Global Positioning System. Met behulp van satellieten kan elk punt van de aarde bepaald worden. Een GPS-apparaat voor op de fiets kan die gegevens ontvangen.

Het hebben van een fiets gps of een fiets navigatie systeem is heel er handig wanneer je een lange  route wilt afleggen zonder  met paperassen van kaarten rond te  fietsen.  Door een ingebouwde GPS-sensor worden je snelheid, afgelegde afstand en positie met behulp van satellieten bepaald. Hierdoor kan je onmogelijk verdwalen. Behalve dat, kan je de fiets gps ook gebruiken  als een fietscomputer met informatie over je hoogte en hartslag. Een goed alternatief voor een fiets navigatie systeem is namelijk een outdoor GPS. Deze hebben meer kaartmogelijkheden en ze  zijn ook heel erg geschikt voor andere buiten activiteiten. Denk maar aan wandelen kamperen en klimmen.

Want wat kan zo’n GPS voor je betekenen?  Op de eerste plaats weet je precies waar je bent en waar je nar toe moet. Je moet daarvoor wel de route hebben uitgestippeld. Het GPS systeem laat een soort spoor voor je achter om je te laten zien waar je precies bent geweest. Met de software die je bij de GPS krijgt, kun je zelf eenvoudig een route plannen op de PC en deze in je GPS invoeren.

GPS toestel of telefoon gps?

Een heel groot voorbeeld dat je hebt met een GPS boven je smartphone is, dat de batterij langer meegaat en dat hij waterdicht is. Voor korte route is het gebruik van de smartphone gps prima. Je kan gebruik maken van de app van de Fietsrouteplanner om je weg te vinden in een vreemde stad. Een goed bruikbare GPS moet de kaarten kunnen bevatten, waardoor  je positie gelijk kan worden vertoond op de kaart op het schermpje van de GPS.

Waarvoor kies je?

In de prijs voor een GPS zijn meestal niet de kosten voor kaarten begrepen. Je zult dus naast de GPS ook een goede kaart moeten aanschaffen. Maar er zijn ook  mogelijkheden om gratis kaarten te downloaden via internet.  Vaak zijn deze kaarten gebaseerd op het OpenStreetMap project, een wereldwijd project met als doel om vrij beschikbare en vrij bewerkbare landkaarten te maken.

Waarvoor je kiest hangt af van je wensen en fietsplannen. Een groot voordeel van de fiets-GPS track is de kwaliteit van het signaal, de uitgebreide opties, batterijduur, waterdichtheid en dat je altijd bereikbaar blijft. Voor wat het gebruik van een smartphone  betreft, geldt, dat veel mensen  al één bezitten, dus waarom zou je iets kopen dat eigenlijk al hebt? Met de verschillende accessoires zoals de Wahoo BikePack met snelheids- en cadansmeter worden de opties nóg uitgebreider.

Maar let erop. De technologie blijft niet stil zitten en gaat heel erg snel. Op korte termijn worden fiets-GPS toestellen uitgebreid met steeds meer functies, zoals bijvoorbeeld WiFi. Maar ook sportapps worden steeds beter. Maar wat nu nog telt is toch de  fiets-GPS!

 

 

Share
Tags: ,
Previous Post

Droge huid

Next Post

Knooppunten voor fietsers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.